Eguren Family


Rodina Egurenovcov sa generáciu po generácii, už od roku 1870, venuje pestovaniu viniča a výrobe vína v prestížnej apelácii D.O.Ca Rioja. Ku dnešnému dňu hospodári na viac ako 250 hektároch viníc. Tie, ktoré sa nachádzajú v apelácii Rioja, sú od seba navzájom vzdialené do desať kilometrov a tvoria akýsi malý ´´región´´ v regióne.

Na rozdiel od väčšiny vinárstiev v apelácii  Egurenovci nekupujú hrozno ale rovno celé vinice, ktoré potom pretvárajú na svoj obraz. Najstarší z rodiny Guillermo Eguren (73), ktorý odišiel do oficiálneho dôchodku v roku 1996, má nákup viníc ako svoje hobby. Raz ročne si jednu starostlivo vyberie a kúpi ako darček sám pre seba. Zameriava sa vždy na tie najstaršie, ´´strapaté´´ kríky odrody Tempranillo. Väčšina vinohradov, ktoré vlastní je koncentrovaná v oblasti Rioja Alavesa.  Majetok rodiny tvorí spolu šesť vinárstiev (Bodegas Sierra Cantabria,Viñedos de Páganos, Señorio de San Vicente, Dominio de Eguren, Teso la Monja a Viñedos Sierra Cantabria) s jedným a tým istým pivničným majstrom. Je ním starší syn Guillerma Egurena, dnes veľmi uznávaný enológ a vinársky odborník, Marcos Eguren (47). O financie, manažment  a obchodnú stránku vinárstiev sa stará jeho mladší brat Miguel Angel (43).

História dnešnej podoby rodinného impéria sa začala písať v roku 1980, keď Marcos Eguren úspešne ukončil štúdium enológie, viac ako dekádu predtým, ako sa na plný úväzok pripojil aj jeho brat Miguel Angel (43). V tomto roku Marcos s otcom uviedli na trh víno s názvom Murmurón. Hlavnou Marcosovou myšlienkou bolo vytvorenie mladého (joven) vína bez školenia v dubových sudoch s tradičným charakterom a výraznou ovocnosťou pomocou kontrolovanej karbonickej macerácie. V celej Rioje to bol okamžite veľký hit. Ale keď Miguel Angel, v tom čase ešte študujúci v Madride, ponúkol tento výtvor svojim kolegom, čakala ho nemilá reakcia. Nielen že žiadnemu z nich Murmurón nechutilo, dokonca sa pri degustácii odvrátili s určitým odporom. Bolo to spôsobené tým, že okrem výraznej chuti bobuľového ovocia bolo víno jemne perlivé, navyše s citeľne vyšším obsahom voľnej síry. Pre tradície vyznávajúcich domácich konzumentov a aj Marcosovho otca predstavovalo  v Zistili, že ak chcú víno predávať aj mimo regiónu Riojy, Murmurón im slávu nezabezpečí.

Ďalším nápadom bolo ísť úplne opačnou cestou a síce vyťažiť z vinice čo najväčšiu expresivitu na úkor kvantity podporenú dlhodobým školením vín. Bola to cesta, ktorou v tom čase takmer nikto nešiel  najmä ak si uvedomíme, že v roku 1980 existovalo cca päťdesiat bodegas oproti dnešným piatim stovkám. Miguel Angel, vyznávač metafor, tento nápad popísal nasledovne: ´´s rovnakým objemom psieho krmiva môžete vychovať buď päť chudých vyslabnutých šteniatok alebo dve rozkošné a plné sily,,.

Preto na 18 ha vysadili Tempranillo Peludo s hustotou  o dve tretiny väčšou ako bolo zvykom v regióne ale s prípravou na vysokú redukciu výnosu. Marcos sa postaral o inovácie  a netradičné postupy vo výrobe. Zdvojnásobil čas macerácie, v niektorých prípadoch až na štyri týždne, aby zabezpečil v budúcom víne bohatú štruktúru. Začal praktikovať jablčno - mliečnu fermentáciu v nových barikových sudoch a americké barikové sudy doplnil o francúzske. Ich životnosť skrátil na dva, v prípade top vín na jeden rok. Zaviedol štyri stáčania ročne namiesto tradičných dvoch. Zabezpečil tým väčšiu harmóniu medzi tónmi dreva a ovocia a celkovo plnšiu chuť s výraznými tanínmi. Toto víno prišlo na trh v roku 1995 v počte 11 – tisíc fliaš ročníka 1991 a nieslo názov San Vicente. So Señorio de San Vicente  Marcos a Miguel Angel vytvorlili svoje prvé vzácne butikové vinárstvo, použitím čistej odrody (Tempranillo) a jedného vinohradu (La Canoca), produkujúce jediné víno.

Po nástupe San Vicente bratia Egurenovci zvýšili rýchlosť. Zrenovovali starú rodinnú bodegu Sierra Cantabria , ležiacu medzi pohorím Sierra Cantabria, ktorá ho chráni pred studenými vetrami a riekou Ebro v nadmorskej výške 350 m.  Na trh uviedli širokú paletu vín, vrátane cenovo prístupných médií moderného naturelu. Ich crianzy, rezervy a Gran rezervy boli väčšie, plnšie a ovocnejšie ako od väčšiny konkurencie. Ale najmä skvostami ako Finca el Bosque a Amancio, rovnako vyrobenými z odrody Tempranillo, ukázali novému svetu čo vo vinárstve znamená história a tradícia. Zároveň však hľadali výzvy aj mimo domácej apelácie. Netrvalo dlho a objavili Toro, denomíciu s často viac ako paťdesiat rokov starými vinicami rozosiatymi po malých parcelách. Tam kde iní videli nehostinné podmienky, tam v roku 1998 Egurenovci kúpili prvé plochy a už o dva roky neskôr udivovali verejnosť vínom Numanthia 1998. Za celkom osem rokov kúpili v tejto apelácii 26 viníc.(v roku 2007 ju predali koncernu LVMH vlastniacemu aj napríklad vinárstva Château d'Yquem, Krug alebo Cloudy Bay)

Okrem uvedených za zmienku určite stojí aj vinárstvo Viñedos de Páganos, ležiace v tesnej blízskoti mesta Laguardia, v ktorom produkujú mohutné médium s názvom El Puntido a raritné cuvée La Nieta, ktoré s počtom 3 – 3,5 tisíc fliaš patrí medzi zberateľské kúsky a zdobia ho každým rokom tie najvyššie hodnotenia od renomovaných vinárskych odborníkov. Vysoké hodnotenia sú napokon spoločným menovateľom všetkých produktov z pera bratov Egurenovcov od tých najluxusnejších až po tie cenovo nejprístupnejšie, ktoré opakovane získavajú tituly najlepších v hodnotení pomeru kvality a ceny.

Najnovším prírastkom do rodinnej zbierky je Bodega Teso la Monja

Dnes rodinné podniky ročne opúšťa viac ako 150 – tisíc kartónov, čo je takmer neporovnateľné s 40 – tisíckami pred pol storočím.