O vínach

Španielsko

Vinárska veľmoc

Najväčšia rozloha viníc na svete, najväčšia vínna pivnica na svete, tretie najvyššie množstvo zozbieraného hrozna na svete, najväčšia vinárska oblasť na svete. Stačia tieto prvenstvá  na nazvanie Španielska vinárskou veľmocou. Podľa mňa áno.

Krajina vína

 

A nie je to Španielsko, čo napadne kohokoľvek na Slovensku ako prvé, keď sa povie vinárska veľmoc. Áno Bordeaux  je len vo Francúzsku.  Aj Taliansko by ešte tipovala podstatná časť opýtaných, ale každý, kto sa o víno čo by len trochu zaujíma by mal vedieť doplniť tú tretiu. Krajinu Dona Quijota,  Kryštofa Kolumba, Salvatora Dalího ale najmä skvelých vín. Hoci ešte na začiatku 20. storočia bolo víno v Španielsku len poľnohospodárskym produktom ako napríklad zemiaky a obilie alebo zázračne dostupné, bolehlav tvoriace moky, ktoré stále môžeme nájsť na policiach hypermarketov, dnes súperí

o priečky najvyššie. A nie náhodou. Netreba poznať celú vinársku históriu . Stačí vedieť, že

prvé zmienky v Gréckej literatúre o oblasti Jerez pochádzajú so 4.storočia pred n.l. a najstaršie dokumenty o vínach z La Rioja sú z 12. storočia n.l. Veľa Frankofilov by možno ohrnulo nosom ale mnohí z nich nevedia, že drvivá väčšina dnešných Bodegas, ako sa pivnice v Španielsku nazývajú, vznikla práve s pomocou vinárov z Bordeaux počas vyčíňania fyloxéry v šesťdesiatych rokoch 19. storočia. Práve v tomto období keď väčšina viníc vo Francúzsku, vrátane Champagne, bola zničená, sa všetko víno vozilo zo Španielska, kde ho dorábali pivniční majstri z Bordeaux alebo ich následníci. Ďalším významným krokom v španielskej vinárskej histórie  bolo založenie prvej rady Consejo Regulador v Rioje v roku 1926 a nový vinársky zákon, ktorý stanovil podmienky pre výsadbu, zber aj vyzrievanie vín. Tento vývoj trochu pribrzdila občianska vojna, ktorá sa prehnala krajinou v rokoch 1936-1938 a o víno nebol veľký záujem.

Ešte aj po vojne boli španielske vína označované za riedke a fádne čo spôsobili niekedy až

80 – ročné sudy používané na výrobu. Preto začali pionieri vína investovať do tankov z nerezu a nakupovať nové dubové sudy. Návrat k demokracii po páde Franca odštartoval zavádzanie nových postupov vedenia viniča, závlah, nových pivničných technológií a najmä vzdelávania.

 

Vinársky zákon alebo poriadok musí byť

Nový Ley de Vino alebo vinársky zákon, stanovil pravidlá pre zaradenie Španielskych vín do  kategórií pomocou určenia povolených odrôd, ktoré zaručovali kvalitné hrozno v príslušnej oblasti, stanovil maximálne výnosy z hektára a kontrolovanie vyrovnanosti kvality ročníkov  so zriadením vlastných dozorných rád Consejo Regulador pre každý región. Tieto sú zodpovedné za dodržiavanie potrebnej úrovne kvality. Členmi týchto rád sa stali  vinársky odborníci z daného regiónu a zástupcovia samotných výrobcov. Okrem iného sa stanovili nasledovné kvalitatívne stupne:

 

Najvyšším kvalitatívnym stupňom je Denominación de Origen Calificada (D.O.Ca.) udelené v roku 1991 oblasti Rioja alebo Denominación de Origen Qalificada (D.O.Q.). (udelené v roku 2002 katalánskej oblasti Priorat). Tento stupeň podlieha najprísnejším kontrolným kritériám. Už dlho sa hovorí o nástupníctve oblastí Cava a Ribera del Duero, uvidíme ktorá bude tou vyvolenou.

 

Druhým najvyšším kvalitatívnym stupňom s veľmi vysokou úrovňou kontroly kvality je Denominación de Origen (D.O.) Pre porovnanie je vo  Francúzsku rovnaká úroveň  apelácie označovaná AOC.  Ku dnešnému dňu sa 66 oblastí môže pýšiť týmto označením vrátane piatich Vinos de Pago. Zaradenie do tejto skupiny je podmienené dosahovaním vysokej úrovne kvality v piatich po sebe idúcich rokoch na čo dohliadajú členovia Consejo Regulador.

Exkluzívna trieda Vinos de Pago (VdP) združuje Bodegas, ktoré spĺňajú nároky kladené na kvalitu D.O. a zároveň podmienku, na základe ktorej musí byť celé vinárstvo vrátane výroby, plniacich liniek na rovnakom pozemku ako vinohrad alebo v jeho tesnom susedstve. Prvým majetkom, ktorému bol udelený štatút Vino de Pago boli vinice patriace Carlosovi  Falcovi, markézovi de Griñon. Písal sa rok 2002.

O stupienok nižšie na pomyselnom rebríku sú Vino de Calidad Producido en Región Determinada(VCPRD). Sú to kvalitné vína pochádzajúce z  kvalitného hrozna  danej oblasti, s rešpektom k zachovaniu prírodných podmienok kde bolo dopestované. Na etiketách môžeme nájsť označenie ”kvalitné víno z ......“ s označením danej oblasti.

Nasledujú  Vinos de la Tierra (VdlT). V tejto kategórii ešte veľmi často môžeme naraziť na vysoko kvalitné vína. Ide o ekvivalent k Francúzskym Vins du Pays alebo Talianskym Indicazione Geografica Tipica (IGT).

Najnižšie hodnotenými sú Vino de Mesa (VdM). Vína pochádzajú väčšinou z oblastí La Mancha, Utiel-Requena alebo Extremadura a sú zmeskami alebo čistými odrodami z viníc bez  určenia pôvodu. Na etiketách je uvedený len fakt, že víno bolo vyrobené v Španielsku.

 

Ako dlho musia vína zrieť

Na rozdiel od Slovenského vinárskeho zákona , ktorý zdieľame s našimi susedmi z Českej republiky, Rakúskom a Nemeckom, Španielsky vinársky zákon neprideľuje vínam prívlastky na základe cukornatosti muštu pred spracovaním alebo obdobia zberu a spôsobu spracovania hrozna.

Španielske tiché vína (biele, ružové aj červené) sa delia jednoducho na mladé a vína s vyzrievaním v sudoch ,,barique“ a následne ležaním vo fľašiach v pivnici výrobcu.

Pre ľahké pochopenie označenia a zorientovanie sa v ponuke Španielskych vín postačí nasledovná tabuľka a jej vysvetlenie:

 

 

 

MINIMÁLNY ČAS VYZRIEVANIA

Typ vína

Druh vína

Vyzrievanie v sude

Vyzrievanie vo fľaši

Celkom mesiacov

Crianza

Biele/Ružové

6 mesiacov

Rozdiel

18

Červené

6 mesiacov

Rozdiel

24

Reserva

Biele/Ružové

6 mesiacov

Rozdiel

18

Červené

12 mesiacov

Rozdiel

36

Gran Reserva

Biele/Ružové

6 mesiacov

Rozdiel

48

Červené

18 mesiacov

Rozdiel

60

 

Tabuľka ukazuje povinné minimálne obdobie vyzrievanie pre každý typ označenia vína. Konečný čas vyzrievania sa mení od vinára k vinárovi podľa stavu hrozna pred spracovaním, počas vlastnej fermentácie a priebehu vyzrievania v sudoch.

Najväčšia časť spotreby vína v Španielsku pripadá na vína mladé tzv. Joven. Ide o vína, ktoré väčšinou neprídu do kontaktu s dubovými sudmi. Vína sa predávajú a konzumujú ako mladé a vyznačujú sa ovocnou vôňou a sviežou chuťou.

Medzi vínami JovenCrianza je ešte “Semi Crianza“, ktorá čiastočne vyzrieva v sudoch a vo fľaši v celkovej dĺžke trvania do šesť mesiacov.

Crianza je označenie pre samotné vyzrievanie. Ide o kvalitné vína z kvalitných viníc s vyzretým charakterom pri zachovaní ovocnosti mladých vín vo vôni aj chuti.

ReservaGran Reserva sú označenia vín vysokej kvality, pochádzajúcich z prvotriednych viníc starých niekedy  60 – 80 rokov, pričom Gran Reservy sa produkujú len z výnimočných ročníkov s predpokladom dlhého zrecieho potenciálu. Reservy aj Gran Reservy sa vyznačujú nádhernou jemnou vôňou a zamatovu chuťou.

Celkový čas vyzrievania ukazuje, za aký minimálny čas od zbere sa môže daný typ vína dostať na trh., pričom vína typu Gran reserva sa na trh uvádzajú v optimálnej fľašovej zrelosti. Aktuálne sú napríklad Gran Reservy  z excelentného ročníka 2001, ktoré postupne prichádzajú na trh a rýchlo z neho aj zmiznú.

 

 

Nielen Cabernet je kráľom viníc

V Španielsku sa pestuje veľké množstvo klonov viniča hroznorodého. Ak berieme do úvahy len tie, ktoré zaberajú viac ako 6000 ha plochy výsadby, bude sa ich počet blížiť k číslu osemdesiat. Okrem známych odrôd pochádzajúcich z Francúzskych oblastí ako Bordeaux, Burgundsko, Rhôna alebo Alsasko, sa môžeme zoznámiť s mnohými pôvodnými a zároveň vysokokvalitnými sortami.

Len pre zaujímavosť musím určite spomenúť biele Albariño s nádherne broskyňovými tónmi a lahodnou kyselinkou alebo Verdejo z oblasti Rueda, vyznačujúce sa grepovou vôňou aj chuťou, trochu pripomínajúce mladé slovenské Sauvignony.

Ak by som mal vybrať vzorku reprezentantov modrých sort viniča, musela by voľba padnúť na Garnachu, najzastúpenejšiu odrodu nielen v Španielsku ale aj vo svete, pomerne nenáročnú ale dávajúcu krásne telnaté vína. Osobitnú kategóriu, odstavec aj článok by si zaslúžilo Tempranillo. Naslovovzatá kráľovská odroda s jedinečným charakterom, dávajúca plné, extraktívne vína s obdivuhodným potenciálom ďalšieho zrenia vo fľašiach.

Vôňa vín z neho dorobených siaha od tónov červených, čerešňových a višňových až po prezreté čierne lesné plody v spoločnosti  aróm ako čokoláda, grafit, vanilka, škorica a ďalšie

arómy vznikajúce následne pri ležaní v dubových sudoch.

Ako som sa už zmienil, len stručný výpis pestovaných druhov hrozna by zabral celé články a preto sa im budem venovať v niektorom nasledujúcom.

 

 

Čo nebolo spomenuté

Veľmi veľa skutočností spojených so španielskym vinárstvom si zaslúži našu pozornosť a tento článok nemôže ale ani nevie na všetky upozorniť.

Vyše desať tisíc víno produkujúcich Bodegas sa uchádza o priazeň konzumentov a milovníkov vína na celom svete. Niektorí sú dobrí iní vynikajúci. Problém nastáva v tom, že vína tých vynikajúcich málokedy na človeka blikajú očami vo výkladoch supermarketov alebo vinoték, ktorých najväčšou snahou je zastúpiť celý svet aj keď len jedným a často nie práve vhodne vybratým vínom.

Je to podobné ako pri kúpe auta, ak máte špeciálne požiadavky, nekúpite vystavený model ale zostavíte si svoj prehrabaním sa v doplnkovej výbave, listovaním v katalógu a podobne. A tak by to malo byť aj pri hľadaní a vlastnej kúpe vína a nielen toho Španielskeho. Treba listovať, hľadať, pýtať sa a potom keď skutočne dostanete víno, ktoré ste hľadali a ochutnáte ho, môžete si spraviť názor či jeho výrobca Vaše požiadavky splnil alebo nie.

Podľa môjho názoru to naopak fungovať nemôže.