Pago Vallegarcía

Filozofiou spoločnosti Pago de Vallegarcía je produkovať vysoko kvalitné vína z hrozna vypestovaného na vinohradoch, ktoré obklopujú vinárstvo, ručne zbieraného pri optimálnej zrelosti a s potenciálom na zretie v sude aj vo fľaši. Vinice sú dobre vyvážené a dávajú vína, ktoré rešpektujú individualitu odrody a vyjadrujú terroir z ktorého pochádzajú.

História vinárstva siaha do roku 1997 kedy pán Alfonso Cortina, veľký znalec vín z Bordeaux a Burgundska, majiteľa panstva na "Los Montes de Toledo" požiadal známeho austrálskeho vinára, Dr. Richarda Smarta o koncepčné navrhnutie viníc. Tá prvá bola vysadená v roku 1999 a úroda sa zberala o tri roky neskôr. Kvalita hrozna bola  podrobená hodnoteniu v priebehu štyroch nasledujúcich rokov. Dialo sa tak pomocou malého množstva  vína vyrobeného z prvých úrod v susednej usadlosti "Dehesa del Carrizal", ktorá je tiež členom združenia Grandes Pagos de España. Kvalitu týchto vín uznali prestížni odborníci, medzi nimi aj Robert Parker, čo maximálne povzbudilo pána Cortinu aby založil vlastné vinárstvo. Stalo sa tak slávnostne za účasti kráľa Juana Carlos I. dňa 14. septembra 2006.

Vinice Vallegarcía sa nachádzajú  osemstopäťdesiat metrov nad morom, v oblasti Montes de Toledo a zaberajú celkovú plochu tridsaťjeden hektárov. Klíma v tejto oblasti je kontinentálna s horúcimi, suchými letami a studenými, vlhkými zimami. Priemerne ročne naprší 622 mm zrážok. Pôda je zložená z vysoko vyvinutého, kyslého materiálu, ktorý pochádza z erózie najstarších pohorí Pyrenejského polostrova. Do týchto podmienok navrhol vysoko rešpektovaný austrálsky profesor vinárstva Dr. Richard Smart vinicu, ktorej dominuje päť modrých odrôd a jedna biela.

Modrými zástupcami boli zvolení : Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah a Petit Verdot. Biele odrody zastupuje pomerne vzácny Viognier.

Pago de Vallegarcía je, pravdepodobne, jednou z najlepšie vybavených a najmodernejších vinárstiev v Španielsku. Po ručnom zbere a pretriedení vstupuje hrozno cez odstopkovače do nerezových nádrží, kde je rmut schladený na 8°C po dobu 72 až 96 hodín. Táto macerácia za studena má veľký vplyv na uvoľňovanie ovocných aróm. Kvasný proces prebieha v dvadsiatich štyroch nerezových tankoch s dvojitým plášťom pre čo najefektívnejšiu kontrolu fermentačnej teploty. Tá hlavná trvá dvadsať jeden dní a je počas nej dosiahnuté optimálne vylúhovanie farbiva zo šupiek ako aj ďaľších aromatických látok. Pomocou najmodernejšieho pneumatického lisu je veľmi šetrne získavaný výlis, ktorý je následne stáčaný do pripravených barikových sudov z francúzskych dubov. Tu prebieha jablčno – mliečne kvasenie a následne aj vyzrievanie.

Vína Pago de Vallegarcía sú v zmysle konceptu ´´single estate´´ vyrábané výlučne z hrozna vlastných vinohradov. Majiteľ chcel vyjadriť svoju vášeň a znalosti francúzskych vín tým, že sa rozhodol pre tradičné a uznávané vysoko kvalitné francúzske odrody.
Syrah a Viognier sú typické pre údolie Rhôny v Burgundsku a Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Petit Verdot, sú poznávacím znakom oblasti Bordeaux. Výroba vína z každej odrody  prebieha samostatne a následne po ukončení  vyzrievania v sudoch je aj súčasťou konečnej zmesi. Pago de Vallegarcía dorába typické  stredozemské médiá, ktorým pomalé vyzrievanie výrazne zjemňuje a rozširuje štruktúru. Môžete ochutnať exotický a unikátný Viognier, silný a výrazný Syrah, alebo 'Gran Vino de Pago' s názvom Hipperia, akýsi klenot v korune, elegantné, rafinované ale aj zložité vďaka príspevku štyroch odrôd.

Vyrábané vína a ich vyzrievanie:

HIPPERIA

47% Merlot, 46% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot a 2% Cabernet Franc.
Zrelo dvadsať jeden mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, dvanásť mesiacov vo fľaši.
Alkohol: 14,5%

VALLEGARCÍA Cabernet Sauvignon/Merlot
50% Merlot, 50% Cabernet Sauvignon.
Zrelo dvadsať mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, dvanásť mesiacov vo fľaši.
Alkohol: 14%

VALLEGARCÍA Syrah
Zrelo deväť mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, dvanásť mesiacov vo fľaši.
Alkohol: 14%

VALLEGARCÍA Viognier
Zrelo štyri a pol mesiaca v sudoch z francúzskeho duba a deväť mesiacov vo fľaši.
Alkohol: 14%

Pago Vallegarcia na internete